Aφθονία σε εμένα, τώρα, εδώ.

Αφθονία στην Ελλάδα του σήμερα;

Πως μπορούμε να μιλάμε για αφθονία όταν όλα γύρω μας καταρρέουν;

Το θέμα που επέλεξα είναι αρκετά ευαίσθητο την περίοδο που διανύουμε. Αλλά για αυτό ακριβώς το επέλεξα. Eίναι σαν να ρωτάει κάποιος γιατί μιλάμε για βιταμίνες όταν είμαστε άρρωστοι. Kαι θα καταλάβουμε παρακάτω το γιατί…

Αν ανοίξει κάποιος την τηλεόραση θα πέσει πάνω σε μία ή και σε όλες από τις παρακάτω ειδήσεις.
Κίνδυνος για χρεοκοπία, περικοπές μισθών, βία, αύξηση ανεργίας, πόλεμος, αύξηση των αστέγων…κλπ.
Το γενικό κλίμα στην ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο βαρύ… Μάλιστα ο λαός έχει φτιάξει και μια φράση για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει: “Κάθε πέρσι και καλύτερα”

Τα ΜΜΕ μας τροφοδοτούν με αρνητικές ειδήσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί αυτό είναι αυτό στο οποίο δίνει αυτόματα προσοχή το μυαλό μας. Όχι επειδή κάνουμε κάτι λάθος. Αντιθέτως. Το μυαλό μας προσπαθεί να λειτουργήσει σωστά!

Να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά;

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση μας. Για αυτό το λόγο έχουμε από ένα όργανο στο κέντρο του εγκεφάλου μας, την Αμυγδαλή. Η Αμυγδαλή δουλεύει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ανιχνεύει αμέσως τον κίνδυνο κάθε φορά που αυτός προκύπτει, προσπαθώντας να μας κρατήσει ασφαλείς.

Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που προκύπτει ένα ερέθισμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για εμάς, η Αμυγδαλή στέφει την προσοχή μας σχεδόν αυτόματα εκεί.

Πάνω σε αυτή την πληροφορία βασίζεται η δομή και το περιεχόμενο του υλικού των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία σαφώς θέλουν αν αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά. Κάθε φορά που προβάλλουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για εμάς, στρέφουμε αυτομάτως την προσοχή μας εκεί.

Ενδιαφέρον έτσι;

Παρακολουθώντας συνεπώς κάποιος την επικαιρότητα για λίγο καιρό διαμορφώνει την πεποίθηση ότι ο κόσμος γίνεται όλο και χειρότερος. Τα αγαθά όλο και λιγοστεύουν. Οι άνθρωποι όλο και χειροτερεύουν…
Σαν αποτέλεσμα γινόμαστε όλο και πιο απαισιόδοξοι. Όλο και πιο απελπισμένοι…

Αν απομακρυνθεί ωστόσο κάποιος από τα ΜΜΕ, και κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά, ίσως αντιληφθεί κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες οι οποίες παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική πλευρά της πραγματικότητας.
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πορεία μας τα τελευταία 100 χρόνια προέκυψαν τα εξής στοιχεία.
Τα τελευταία 100 χρόνια λοιπόν…

Το κόστος του φαγητού έπεσε στο ένα δέκατο!
Ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας το ίδιο!
Το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα τριπλασιάστηκε!!!
Το κόστος των μετακινήσεων έπεσε στο 1/100
Το κόστος των τηλεπικοινωνιών στο 1/1000!!!

Η πιο αγαπημένη μου πληροφορία…:
Ο παγκόσμιος δείκτης μόρφωσης ανέβηκε από το 25% στο 85%!

Για να φέρουμε το θέμα στη χώρα μας, η οποία περνάει πολλαπλές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια ας δούμε κάποια άλλα στοιχεία.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει:
95% τηλεόραση,
88% κινητό τηλέφωνο,
70% αυτοκίνητο και air condition.

Το κινητό που έχετε στην τσέπη σας αυτή τη στιγμή κοστίζει ένα εκατομμύριο φορές λιγότερο και είναι χίλιες φορές πιο γρήγορο από τον καλύτερο υπολογιστή 30 χρόνια πριν.
Εντυπωσιακό έτσι;
Τι συμβαίνει λοιπόν;

Το θέμα δεν είναι ότι υπάρχει έλλειψη από αυτό που θέλουμε.
Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό που θέλουμε…
Ή τουλάχιστον ακόμα….

Το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Ή ότι εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα χρήματα που θέλουμε…
…ακόμα;
Άλλωστε, αν δεν υπήρχαν χρήματα, δεν θα τα είχε κανείς! Έτσι δεν είναι;
Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν δουλειές; Ή ότι εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στην δουλειά που επιθυμούμε αυτή τη στιγμή;
Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν σύντροφοί; Ή ότι εμείς δεν έχουμε ακόμα δίπλα τον σύντροφο που θέλουμε;
Και πάει λέγοντας…
Τι είναι αυτό το οποίο μας συμβαίνει και καταλήγουμε ξανά και ξανά στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε;
Ή και ακόμα πιο πίσω;
Η αλήθεια είναι απλή και κρύβεται πίσω από τον εξής νόμο. Την Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία (self-fulfilling prophecy).
Με απλά λόγια, ότι περιμένω ότι θα μου συμβεί, είναι συνήθως αυτό που θα μου συμβεί. Στην προσωπική μου ζωή, στα επαγγελματικά, στην υγεία, στις σχέσεις μου, παντού…Θα το έχετε ίσως παρατηρήσει…
Γιατί συμβαίνει αυτό;Από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε μέσα στην οικογένεια, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε καθημερινά, αποκτήσαμε κάποιες πεποιθήσεις σχετικά με το ποιοι είμαστε, τι αξίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, τις οποίες μεταφράζουμε σαν Αλήθειες. Ακόμα και αν κάτι μέσα μας, μας λέει ότι δεν είναι…

Όσο πιο έντονες είναι αυτές οι πεποιθήσεις τόσο πιο πολύ περνούν στο υποσυνείδητο μας, όπου βγάζουν ρίζες και στη συνέχεια κατευθύνουν την προσοχή μας. Και κατά συνέπεια τη ζωή μας.

Κάποιες περιοριστικές πεποιθήσεις που ακούω συχνά από τους πελάτες μου είναι παρακάτω:

1. Εγώ γεννήθηκα άτυχος.
2. Δεν είμαι αρκετά καλός για το…
3. Δεν υπάρχουν δουλειές…
4. Δεν υπάρχουν λεφτά…
5. Όλοι οι άντρες είναι…
6. Όλες οι γυναίκες θέλουν…
7. Όλοι κοιτούν το συμφέρον τους…
8. Κάθε πέρσι και καλύτερα.
Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ….

Τι είναι αυτό λοιπόν που περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε πιο προσιτά σε εμάς αυτά τα οποία επιθυμούμε;

Μπορεί άραγε να γίνει κάτι;

Σήμερα, οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας σχετικά με την πλαστικότητα του εγκεφάλου, τη δυνατότητα του δηλαδή να μεταβάλλεται, μας δηλώνουν ότι όσο πιο πολύ ανατρέχουμε στις αρνητικές πεποιθήσεις, τόσο πιο πολύ ενισχύουμε τις σχετικές συνάψεις που τις προκαλούν. Τόσο πιο πολύ τις προσκαλούμε στη ζωή μας. Και φυσικά, τόσο πιο πολύ καταλήγουμε να τις επιβεβαιώνουμε!

Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ χώρο δίνουμε στην αρνητικότητα, τόσο πιο πολύ την ενισχύουμε.

Το κλειδί στην απάντηση σε όποιον επιθυμεί να αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή του και να ζήσει στην αφθονία βρίσκεται μέσα στο μυαλό του. Ο επαναπρογραμματισμός της σκέψης μας, σε καινούρια πιο υγιή μονοπάτια θα οδηγήσει σε ένα σύνολο νέων συμπεριφορών.

Η δημιουργικότητα, η αυτοπεποίθηση, η καλή κρίση και η ισορροπία κρύβονται πίσω από κάθε ευτυχισμένο και επιτυχημένο άνθρωπο. Και ο επιτυχημένος άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί τη ζωή του με υγιή τρόπο για ν αποκτήσει αφθονία…

Το ποιο καλό νέο που έχει να μας δώσει η επιστήμη της σύγχρονης ψυχολογίας και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) είναι ουσιαστικά ότι…η Ευτυχία μαθαίνεται!

Το μόνο που ίσως χρειάζεται να κάνουμε λοιπόν με τη σειρά μας είναι να βρούμε έναν καλό «δάσκαλο» ο οποίος θα μας μάθει το πιο σημαντικό μάθημα της ζωής μας.

Το να αποκτήσουμε το κέντρο ελέγχου του μυαλού μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φέρουμε πρακτικές αλλαγές και θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας.
Οι άνθρωποι που τα καταφέρνουν ξανά και ξανά κάτι κάνουν καλά κατ’ επανάληψη. Είναι στο χέρι μας να μάθουμε και εμείς την τέχνη της σκέψης και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ζωής μας!

Με εκτίμηση,

Ελίνα Γιαχαλή