Γιατί ομορφαίνουμε όταν ερωτευόμαστε;

Το αγαπημένο μου θέμα στο επίκεντρο μετά από τη συζήτηση των ημερών…

Αγάπη και επιστήμη μαζί.

Η απάντηση έχει αρκετό ενδιαφέρον…

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αγάπη μπορεί να μεταμορφώσει έναν άνθρωπο. Να του βγάλει τον πιο όμορφο και τον πιο υγιή εαυτό του. Να τον δεις και να είναι κυριολεκτικά μεταμορφωμένος. Λαμπερός, ξέγνοιαστος, να βλέπει ασήμαντα τα προβλήματα που συνήθιζαν να τον ανησυχούν.
Να είναι ο καλύτερος δυνατός εαυτός του.

Καλά μέχρι εδώ;

Kαι πάμε στα αγαπημένα μου μονοπάτια. Την Νευροεπιστήμη.

H πιο σημαντική εμπειρία που μπορούμε να βιώσουμε σαν άνθρωποι είναι η εμπειρία της αγάπης. Το λέω εγώ αλλά τεκμηριώνεται και επιστημονικά.

Όταν βιώνουμε αγάπη, όταν αγαπάμε πραγματικά, (πέρα από τον έντονο και προσωρινό έρωτα και τις ατομικές μας ανασφάλειες που προσωρινά απαλύνουν μέσα από μια σχέση) συμβαίνει το εξής:

Ο λιμβικός μας εγκέφαλος (ο συναισθηματικός εγκέφαλος, ο Λιμβικός, ο οποίος καθορίζει τα συναισθήματα και τις συνήθειες μας) συντονίζεται με τον λογικό μας εγκέφαλο – τον Νεοκορτέξ, το κέντρο λήψεων αποφάσεων και της λογικής επεξεργασίας των πληροφοριών μας.

 Αυτό είναι ένας από τους κύριους στόχους  που επιθυμούμε  να πετύχουμε με τον διαλογισμό, και άλλες μορφές αυτοσυγκέντρωσης.

Γιατί όμως είναι αυτό τόσο σπουδαίο;

Κάποιος που γνωρίζει, γνωρίζει ότι ο συντονισμός του Λιμβικού εγκεφάλου με τον Νεοκορτέξ είναι και το ελιξίριο της νεότητας και της υγείας του φυσικού μας σώματος.

Γιατί;

Γιατί συντονίζονται αρμονικά το ανοσοποιητικό και το αναπλαστικό μας σύστημα και απελευθερώνονται οι λειτουργίες τους.

Μειώνεται η έκκριση αδρεναλίνης που παράγει το σώμα μας από το συνεχές στρες και την ανησυχία, ή οποία εξαντλεί το ανοσοποιητικό μας.

Αυξάνεται η έκκριση νοραδρεναλίνης (του φυσικού φρένου που διαθέτει ο οργανισμός μας στο στρες,) της ντοπαμίνης και των ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας.

Συμπέρασμα:
Οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό σύντροφο στο πλάι τους και ζουν μέσα στην αγάπη  είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερα χρόνια.

Όμορφο;
Αν νομίζετε ότι η αγάπη μάλλον δεν είναι για σας, προτείνω  να το ξανασκεφτείτε. Είναι σαν να λέτε ότι η καλή και υγιής ζωή δεν είναι για σας.

Ακόμα και αν το παρελθόν δεν σας χάρισε αυτό το οποίο επιθυμείτε να ζήσετε, το μέλλον είναι μπροστά και το σημαντικότερο όλων, το παρόν, συμβαίνει τώρα.

Σημασία δεν έχει άλλωστε τόσο αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα, αλλά αυτό που θα ζήσουμε από εδώ και στο εξής είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά.

Με εκτίμηση,

Ελίνα Γιαχαλή