Η ερώτηση κλειδί

Μια νέα γυναίκα πήγε την ημέρα του γάμου της στη γιαγιά της και της είπε ότι ένιωθε απελπισμένη. Είχε μόλις μάθει ότι ο σύζυγος της την απατούσε. Δεν ήξερε τι να κάνει. Να τα παρατήσει και να φύγει ή να μείνει και να τον διεκδικήσει;

Η γιαγιά της με περίσσια ψυχραιμία την πήρε και την πήγε στην κουζίνα. Γέμισε τρία κατσαρολάκια με νερό και τα έβαλε στη φωτιά. Αμέσως μόλις πήρε βράση το νερό, έβαλε στο ένα κατσαρολάκι ένα αυγό, στο άλλο τρία καρότα και στο τρίτο φρέσκα φασόλια καφέ. Τα άφησε να βράσουν όσο χρειαζόταν και στη συνέχεια τα απέσυρε από τη φωτιά, ενώ κατά τη διάρκεια δεν είπε λέξη.

Σε περίπου 20 λεπτά έσβησε τη φωτιά. Έβγαλε τα καρότα και τα έβαλε σε ένα μπωλ. Στη συνέχεια έβαλε τον καφέ σε μια όμορφη πορσελάνινη κούπα και τοποθέτησε το αυγό σε ένα κρυστάλλινο πιατάκι.

«Καρότα, αυγά και καφές», μονολόγησε…

Η γιαγιά της ζήτησε από την κοπέλα να έρθει κοντά και να πιάσει τα καρότα. Η κοπέλα τα έπιασε και παρατήρησε πόσο μαλακά είχαν γίνει. Στη συνέχεια η γιαγιά της της ζήτησε να πάρει το αυγό και να το σπάσει. Η κοπέλα το έπιασε, έσπασε το κέλυφος και στη συνέχεια παρατήρησε το σφιχτό αυγό.

Τέλος, η γιαγιά της της είπε να πιει μια γουλιά από τον καφέ.  Η κόρη χαμογέλασε καθώς μύρισε το  υπέροχο άρωμα του καφέ και πήρε μια γουλιά νιώθοντας μεγάλη απόλαυση.

Στη συνέχεια απορημένη η κοπέλα ρώτησε τη γιαγιά της:

«Ναι, αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά γιαγιά;»

Η γιαγιά της της εξήγησε ότι αυτά τα τρία αντικείμενα είχαν αντιμετωπίσει τις ίδιες αντίξοες συνθήκες: το βραστό νερό.

Το κάθε ένα όμως αντέδρασε διαφορετικά. Τα καρότα από σκληρά μαλάκωσαν και έγιναν σχεδόν λάσπη. Το αυγό σκλήρυνε στο εσωτερικό του ενώ το εξωτερικό του παρέμεινε ίδιο. Τα φασόλια του καφέ ωστόσο αντέδρασαν διαφορετικά: Αφού έβρασαν στο καυτό νερό…άλλαξαν το νερό!

«Εσύ ποια είσαι;», τη ρώτησε. Είσαι τα καρότα, το αυγό ή ο καφές;

Για σκεφτείτε το…Κάντε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας:

Εγώ ποιος είμαι;

Είμαι το καρότο που είναι στην αρχή φαίνεται σκληρό και με τις δυσκολίες μαλακώνει και χάνει τη δύναμη του;

Είμαι  το αυγό που ενώ στην αρχή είχα ένα ρευστό και ευέλικτο πνεύμα, μετά από έναν χωρισμό, έναν θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μια οικονομική δυσκολία ή κάποια άλλη δοκιμασία έγινε σκληρό και άκαμπτο; Δείχνω εξωτερικά το ίδιο αλλά εσωτερικά η καρδιά μου έγινε σφιχτή και πέτρινη;

Ή είμαι σαν τα φασόλια του καφέ; Τα φασόλια του καφέ στην ουσία άλλαξαν την σύσταση του ίδιου του καυτού νερού, του υλικού που τους προκάλεσε τον πόνο. Όταν το νερό άρχισε να γίνεται καυτό ο καφές άρχισε να απελευθερώνει όλα του τα αρώματα και τη γεύση.

Αν είσαι όπως ο καφές, τότε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τότε δυναμώνεις και αλλάζεις την κατάσταση γύρω σου.

Τι λες;

Στις πιο σκοτεινές στιγμές και δοκιμασίες ανυψώνεις τον εαυτό σου σε ένα άλλο επίπεδο;

Πως αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες;

Είσαι το καρότο, το αυγό ή ο καφές;

Ένα θαυμάσιο μάθημα για μικρούς και μεγάλους, μια ερώτηση κλειδί για τώρα και για πάντα…

Σας εύχομαι να είστε καλά,

Ελίνα Γιαχαλή

 

 

 

 

 

Πηγή